Задаци 22.3.2013

1.Урoш је решиo да пoмoгне деди у селу да направе зид oкo двoришта и пoзваo је два  другара да раде са њим. Зид има три дела једнаке ширине. Након читавог дана посла направили су зид код кога је први део био висок А редова цигала, други део је био висок B редова цигала, а трећи део C редова цигала. Проблем је што им  Урошев деда није на почетку рекао како тај зид треба да изгледа. Он је замислио да на том делу има једну од две варијанте зида:

I варијанта  је да први део зида буде висок А1 редова цигала, други B1 редова цигала, а трећи C1 редова цигала

II варијанта  је да први део зида буде висок А2 редова цигала, други B2 редова цигала, а трећи C2 редова цигала.

Урош је са друговима решио да сутрадан поправе зид. Да би имали што мање посла решили су да сваки од  њих тројице ради на само једном делу зида и да пре почетка посла прорачунају коју вариjaнту да направе, па да се одлуче за варијанту која захтева мање времена. Без обзира да ли на део зида треба да се дода или да се са њега скине један ред цигала време потребно да се то уради је 30 минута. Онај који заврши свој део ппосла је слободан, али читав посао је готов тек кад сва тројица заврше.

Написати програм ZID који израчунава колико Урошу и његовим друговима треба времена да поправе зид.

Улазни подаци. На стандардном улазу свака линија садржи по један позитиван цео број. Прва линија садржи вредност A, друга вредност B и трећа вредност C, које представљају бројеве редова цигала у зиду који су направили Урош и његови другови. Наредне три линије садрже вреднoсти  A1, B1 и C1, које представљају  бројеве редова цигала у I варијанти зида коју је замислио Урошев деда и на крају три линије стандардног улаза садрже вреднoсти A2, B2 и C2, које представљају бројеве редова цигала у II варијанти зида коју је  замислио Урошев деда (0<A, B, C, A1. B1, C1, A2, B2, C2 ≤10000).

Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи позитиван цео број који представља минималан број минута који је потребан Урошу и његовим друговима да поправе зид.

2.Урош је на дедином тавану пронашао чудан кључ. Уместо да је пљоснат, кључ је округао, тј. на врху има лопту, а затим концентрично наслагане дискове различитих пречника обележене бројевима. bravaБројеви су поређани редом од броја 1 који се налази уз главу кључа, диск са бројем 2 је залепљен за њега и тако даље, све до диска са највећим бројем који се налази на крају. У углу тавана Урош је пронашао и стари дрвени сандук и сасвим је могуће да је кључ који је пронашао од тог сандука. Међутим, отвор за кључ на сандуку је такође кружан, али због пречника, не изгледа као да цео кључ може да се убаци унутра. Диск кључа може да уђе у браву ако му је пречник мањи или једнак пречнику отвора браве. Написати програм KLJUC који исписује колико је дискова остало ван браве сандука, када је Урош покушао да убаци кључ у браву.

Улазни подаци. У првој линији стандардног улаза задаје се позитиван реалан број који представља пречник отвора браве. У другој линији стандардног улаза задаје се позитиван цео број N (0≤ N ≤ 10 000) који представља број дискова на кључу. У наредних N линија задаје се по један позитиван реалан број који  представља пречник диска и то редом, почев од диска са бројем 1, па до диска са бројем N.

Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи позитиван цео број који представља број дискова који су остали ван браве.

3. На изради ормара, поред осталих, ради и Коста. Да би се саставио један ормар, потребно је да Коста зашрафи S шрафова. Проблем је што један шрафцигер, Коста може да користи највише K дана, без обзира да ли је сваког дана њиме шрафио шрафове или не. Пре почетка посла Коста нема ни шрафове ни шрафцигер, а током трајања посла, сваког дана, Коста добија неку количину шрафова и један или ни један шрафцигер, тако да се може десити да Коста остане и без довољног броја шрафова и без шрафцигера. Када добије нов шрафцигер он баца стари, иако би могао да користи још неколико дана, и посао наставља новим шрафцигером. Написати програм ORMARI који ће израчунати колико ормара ће Коста направити за D дана.

Улазни подаци. Прва линија стандардног улаза садржи позитиван цео број K (0<K≤ 100) који представља број дана трајања једног шрафцигера. Друга линија стандардног улаза садржи ненегативан цео број S (0≤ S≤1000) који представља број шрафова потребних да се састави један ормар. Трећа линија стандардног улаза садржи позитиван цео број D (0<D≤100) који представља број дана трајања посла. За сваки дан посла се уносе по две вредности у по једној линији стандардног улаза: прво се задаје да ли Коста тог дана добија шрафцигер или не и то се уноси 0 (нула) уколико Коста не добија шрафцигер и 1 (један) уколико добија шрафцигер, а затим се задаје колико шрафова добија тог дана.

Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи ненегативан цео број који представља број ормара које је Коста саставио.

4.Такмичење из физике се организује у амфитеатру који има одређен број места. Такмичари стижу на такмичење у унапред одређеним групама и по одређеном редоследу. Прва група ће ући у амфитеатар ако у амфитеaтру има довољно места да се сви такмичари који су у њој сместе. У супротном они ће бити смештени у неку другу просторију, а у амфитеатар ће покушати да се сместе такмичари друге групе и тако редом. Написати програм GRUPEN, у коме се, за унети број места у амфитеатру, број група и број такмичара у свакој групи, одређује колико група ће бити смештено у амфитеатар.

Улазни подаци. Прва линија стандардног улаза садржи позитиван цео број A који представља број места у амфитеатру. Друга линија стандардног улаза садржи позитиван цео број N који представља укупан број група. Свака од наредних N линија садржи по један позитиван цео број који представља број такмичара у свакој пристиглој групи.

Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи ненегативан цео број који представља број група које су смештене у амфитеатар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s