Задаци 1

Неколико задатака са општинских такмичења претходних година.

1. Вредни Хобит Житко Цвеклић је решио да у својој башти све припреми за садњу црвеног парадајза. Он у својој башти већ има на једној правоуганој парцели плави парадајз, а Хобити верују да црвени и плави парадајз морају да буду одвојени, тј. да не смеју да се саде један поред другог. Да би све припремио, он је решио да ограничи канапом правоугаони део око парцеле са плавим парадајзом, ван кога може да се сади црвени парадајз. Међутим, ту је Житко наишао на проблем и никако не може да израчуна колико му канапа треба да би означио парцелу. Помозите Житку и напишите програм који за унете димензије парцеле са плавим парадајзом D и S у метрима и растојање између парцела са црвеним и плавим парадајзом R, такође у метрима, израчунава колико је метара канапа Житку потребно.

2. Житко Цвеклић воли да у летњем периоду са пријатељима прави роштиљ. Испред своје куће он уређује један део само за ту намену. Простор за дружење је квадратног облика и уз његову ивицу биће озидан роштиљ. У часописима за уређење је пронашао да зидани роштиљ мора да буде правоуганог облика и да мора да има одређене димензије. Сада Житко није сигуран да ли роштиљ тих димензија може да стане у простор који је он припремио. Напишите програм који ће Житку да да одговор да ли роштиљ може да стане или не, ако се у програму уносе дужина ивице простора одређеног за дружење D и прописане димензије роштиља R1 и R2.

3. На такмичењу младих извиђача тимови увек решавају неколико различитих задатака. Први задатак је био да направе висећи мост. Мост треба да се састоји од два паралелна канапа која су везана за обале. Трећи канап треба да се чворовима причврсти за ова два канапа у цик-цак тако да формира одређен број троуглова једнаких страница. Написати програм који ће да помогне младим извиђачима да израчунају колико чворова укупно треба направити, ако се зна да треба формирати Т троуглова.

4. У једном од задатака на такмичењу, млади извиђачи треба да за што краће време пређу стазу на којој се налази покретни мост. Такмичару једне екипе од полазне тачке до моста треба Т секунди. Тачно P секунди након што он може да пође са полазне тачке (тј. од почетка мерења) мост почиње да се подиже. Од тренутка подизања па до спуштања протиче секунди и прелаз преко моста за то време није могућ. Након тога мост остаје спуштен. Такмичари за чекање код моста на прелаз добијају негативне поене и зато је овај такмичар решио да тачно одреди када треба да пође да би преко моста прешао без заустављања.

Написати програм који учитава времена Т, P и N, и одређује након колико секунди, од почетка мерења времена, такмичар треба да крене да би најбрже прешао мост, без заустављања.

5. Кнез Љубинко је решио да у свом родном месту направи мост преко реке. Сакупио је најбоље мајсторе који су почели изградњу каменог моста. У каменоломима су секли огромне камене плоче једнаких димензија које су постављали на стубове и то им je представљало основу моста. Ширина плоче је увек одређивала ширину моста. Да се ивице ових плоча не би временом оштетиле, након што поређају плоче у низ они су око ових великих плоча постављали мање плоче квадратне основе димензије 1 метар. Написати програм MOST у коме се уносе ширина плоче S и дужина плоче D, задате у метрима и број плоча N који је потребан да се направи основа једног моста, а затим се израчунава број мањих квадрaтних плоча које су потребне да се  поставе по ивицама моста. Bредности променљивих S, Dи N су позитивни цели бројеви, 0 < S, D, N ≤ 100.

6. У кнежевини Кнеза Љубинка постоје разна правила за изградњу путева и мостова. На пример, у наставку моста поставља се пут за чију основу се користе квадратне камене плоче, које могу да се ређају у више редова, али тако да што мање одступају од укупне ширине моста, без обзира да ли је тада пут ужи или шири од моста. Написати програм PUT у коме се уноси укупна ширина моста S, задата у метрима, и дужина ивица камене плоче D, задате у центиметрима, којима треба напрaвити основу пута. Програм треба да испише цео број који представља број редова плоча тако да ширина пута најмање одступа од ширине моста, а у случају да постоји више решења бира се мањи број редова. Bредност променљиве S је позитиван реалан број, а вредност променљиве D је позитиван цео број 0 < D ≤ 10 000.

7. Ресторан „36“ је због добре хране и одличне забаве увек пун гостију, због чега се запослени у њему труде да направе што више места за седење. Ресторан располаже столовима за шест, четири и две особе, од којих прва врста заузима површину од 7м2, друга 5м2, а најмања 2м2. Поред столова у ресторану се мора наћи место и за бенд који забавља госте и који сваке вечери наступа са различитим бројем извођача, при чему је по извођачу потребно обезбедити 1м2. Обзиром да број извођача варира, столови се сваке вечери изнова распоређују.

Зна се да:

* столова за 4 и 6 особа има толико да се сигурно сви могу увек распоредити и они се први постављају

* простор који бенд заузима никада није већи од простора који остаје слободан након што се поставе столови за 4 и 6 особа

* након распоређивања столова за 4 и 6 особа и бенда, преостали простор се попуњава столовима за две особе.

Написати програм STOLOVI који након уноса површине ресторана, броја столова за 4 и 6 особа и броја извођача у бенду одређује колико столова за две особе може да се постави.

Улазни подаци. Стандардни улаз садржи четири линије од којих свака садржи по једaн позитиван цео број и то следећим редим: прва линија – R површина ресторана, друга линија – S1 број столова за четири особе, трећа линија – S2 број столова за шест особа, четврта линија – B број извођача у бенду.

Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи ненегативан цео број који представља број столова за две особе који се може поставити.

8. Специјалитет ресторана „36“ је јело Кип Кикер спремљено од пилећих крила и жабљих батака. Свака порција Кип Кикера се састоји од 2 пилећа крила и 3 жабља батака. Ресторан пилиће (свако пиле има по 2 крила) и жабе (свака жаба има по 2 батака) добијају од добављача, али тренутни добављач пилића испоручује пилиће са оштећеним крилима. У свакој испоруци има око 20% оштећених крила која се не могу искористити за припрему Кип Кикера. Написати програм JELO у коме се за унети број испоручених пилића и унети број испоручених жаба одређује колико порција Кип Кикера се може припремити, при чему се број оштећених крила рачуна као цеп број који је најближи броју који представља тачно 20% од укупног броја крила, а ако су два броја једнако блиска, онда је то мањи број.

Улазни подаци. Стандардни улаз садржи две линије. Прва линија садржи позитиван цео број P који представља испоручени број пилића. Друга линији садржи позитиван цео број Z који представља испоручени број жаба.

Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи ненегативан цео број који представља број пориција које се могу припремити.

9. За припрему декора за школску представу, деца су подељена у три групе и свака група је добила задатак да направи по један део декора.

1. Прва група је добила задатак да направи декор који изгледа као замак у даљини. За основу су узели 6 дасака поређаних једну до друге, које ће обојити на одговарајући начин. Прва даска је дужине K, друга за 20 центиметара дужа, трећа за 20 центиметара дужа од друге, четврта исте дужине као трећа, пета исте дужине као друга и шеста исте дужине као прва. Написати програм ZAMAK у коме се за унету дужину прве даске K израчунава укупна дужина дасака.

Улазни подаци. Једина линија стандардног улаза садржи ненегативан цео број K који представља дужину прве даске у центиметрима.

Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи ненегативан цео број који представља укупну дужину дасака у центиметрима.

10. Друга група је добила задатак да направи ограду. Ограду је боље правити од дрвета него од картона, али је проблем, што ограда од дрвета може да буде превише тешка и да буде немогуће постављање и уклањање те ограде. Ограда треба да има одређен број летви и на основу укупне тежине картона и дрвета потребних за прављење ограде, пре почетка прављења треба донети одлуку од чега ће ограда бити направљена. Написати програм OGRADA у коме се уноси број летви B у огради, затим маса K једне летве уколико је она направљена од картона, потом маса D једне летве уколико је она направљена од дрвета и на крају маса M која представља границу за тежину ограде направљене од дрвета, тј. ако ће ограда направљена од дрвета имати већу масу од M, доноси се одлука да се ограда прави од картона. Програм треба да испише укупну масу направљене ограде.

Улазни подаци. Стандардни улаз садржи четири линије од којих свака садржи по један ненегативан цео број. Прва линија садржи број B који представља број летви, друга број K који представља масу у грамима једне летве израђене од картона, трећа линија садржи број D који представља масу у грамима једне летве израђене од дрвета и четврта линија садржи број M који представља граничну масу у грамима.

Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи ненегативан цео број који представља масу у грамима направљене ограде.

Постави коментар