Задаци 4

1.Фибоначијев низ је математички низ примећен у многим физичким, хемијским и биолошким појавама. Име је добио по италијанском математичару Фибоначију. Представља низ бројева у коме збир претходна два броја у низу дају вредност наредног члана низа. Прва два члана су му 0 и 1.

То је низ: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34….

Патуљак Сајко је у младости знао сваки члан низа, али како су га стигле године почео је да заборавља. Помозите Сајку и напишите програм који ће на основу броја N одредити вредност N-тог члана фибоначијевог низа (N<40).

2. Познато је да збир дужина две странице троугла увек мора бити већи од дужине треће странице.  Патуљак Сајко то добро зна, али пошто је целог месеца радио искључиво са четвороугловима мало је несигуран. Помозите Сајку и напишите програм који ће му помоћи да ли три унете вредности страница могу бити странице троугла.

Улаз:

* дужине три странница: A, B, C

Излаз:

* уколико три странице могу да формирају троугао, програм ће исписати “MOZE”

* уколико три странице не могу да формирају троугао, програм ће исписати “NE MOZE”

3. Патуљак Сајко има доброг пријатеља Клодија који има чудан начин представљања углова. Наиме, Клоди зна тачно колики је угао али га представља мало сложеније (он ће за угао од 90º написати да је то угао од 89º 59´60˜, а за угао од 47º54´11˜ Клоди ће написати 46º113´71˜).

Сајко је замолио Клодија да му уради један задатак. Клоди је тај задатак, без проблема урадио и у SMS поруци му је написао решење. Помозите Сајку и дешифрујте поруку.

Улаз:

* A, B, C ( степени, минути и секунде које Клоди шаље поруком)

Излаз:

* А1, В1, С1 (степени, минути и секунде дешифрованог угла)

Постави коментар